hemkontoprivata meddelandenforumchatreglerlogga ut

Logga in
Alias

Lösenord

Har du inget medlemskap Àn? Du kan bli medlem hÀr.

  
dot Grundläggande struktur och det inre systemet - DID

Information och Fakta

Att förstÄ multipel personlighet / DID

Tack till en av forumets mest aktiva medlem som bidragit till den vÀrdefulla sammanfattningenGRUNDLÄGGANDE STRUKTUR och DET INRE SYSTEMET - DID

"Det genomsnittsliga antalet alter hos en person med DID Àr 8-13. Det finns dock fall dÀr antalet alter uppgÄr till 100 eller fler. Personligheterna refereras oftast till alter, delar eller liknande.

Tillsammans refereras de ofta till "ett system". De upplevs av patienten som skilda och separata individer med egna sÀtt att uppfatta vÀrlden och förhÄllningssÀtt till densamma.

Man ska komma ihÄg att de har skapats ur effekterna av trauma av barn som utstÄtt övergrepp och de kommer dÀrför att ha olika minnen, uppfattningar av övergreppen eller inget minne alls. De har skapats för att utföra olika funktioner i livet vilket gör att de kan ha olika Älder, kön, etnisk bakgrund, namn och karaktÀrsdrag, som Àr beroende av sin sÀrskilda funktion inom systemet. Varje alter kan ha sin egen klÀdstil, handskrift, talmönster, manér, gÄngsÀtt, gillar och ogillar, Àven olika recept pÄ glasögon, och respons pÄ lÀkemedel. Ett alter kan till och med ha en sjukdom, till exempel diabetes eller astma som de andra i systemet inte har.

Ofta skapas alter som uttrycker impulser och förbjudna kÀnslor som barnet inte fÄr ha, till exempel ilska, trots, promiskuitet eller vÄld.

Namn pÄ alter kan ofta ha en symbolisk innebörd för varje enskilt alters uttryck eller uppgift inom systemet.

Den juridiska personen Àr den som bÀr födelsenamnet av kroppen. Denna kallas ocksÄ "det ursprungliga jaget" (Original personality eller Birth personality). Denna identiteten Àr den, dÀr den första klyvningen av jaget skedde. Denna kan eller behöver inte vara densamma som "VÀrdpersonligheten" (the Host).

GEMENSAMMA ALTER I ETT SYSTEM
 • Barn och TonĂ„ringar (Child and adolescent) Dessa Ă€r de vanligaste alter och de som upptĂ€cks först. Barn och tonĂ„ringar skapas för att utstĂ„ övergrepp som "Födelsejaget" ("Birth personality") inte kunde uthĂ€rda. Barnalter sĂ€ger ofta att de inte kan leka eller har nĂ„gra vĂ€nner. Detta beror pĂ„ att de upplevde kroppen endast under övergrepp. Även om det ursprungliga barnet hade vĂ€nner och lekte, sĂ„ skapades barnalter för att endast utstĂ„ övergrepp.
 • Beskyddare och RĂ€ddare (Protective and Resuer) Dessa alter skapades för att rĂ€dda "Födelsejaget", den förstfödda, "The Birth person", frĂ„n outhĂ€rdliga övergrepp. De kan ha ingripigt genom att slĂ„ss, försvarat sig, luringar eller sprungit bort. "Beskyddare" kan vara i vilken Ă„lder som helst. Är ofta modigare Ă€n "Födelsejaget". Svagare alter kĂ€nner ofta skam i förhĂ„llande till "Beskyddare".
 • Förföljare/angripare (Persecutor) Dessa alter formas efter förövarna. "VĂ€rden" kan höra dess negativa budskap och hotelse och agera pĂ„ dem. Under behandlingen kan patienten bli livrĂ€dd för att hotelser kommer om att döda "VĂ€rden" för att denne berĂ€ttar om det inre systemet eller om övergrepp. Det Ă€r viktigt att förstĂ„ att dessa alter skapades för att hĂ„lla det ursprungliga barnet vid liv. Även om denna mekanism gjorde sĂ„ att barnet överlevde i det förflutna, tjĂ€nar det bara som negativ pĂ„verkan i vuxenlivet. "Persecutor" mĂ„ste bli medvetna om att deras beteenden var viktiga för överlevnad i det förflutna men Ă€r ej lĂ€ngre till hjĂ€lp.
 • Förövare (Perpetrator) Dessa alter Ă€r ocksĂ„ formade efter förövarna och liknar "Persecutor" Perspektivet Ă€r ett annat dock. Till skillnad frĂ„n "Persecutor" vĂ€nder inte "Perpetrator" sitt vĂ„ld inĂ„t utan riktar det utĂ„t mot andra. "VĂ€rden" kan agera pĂ„ dessa inre budskap ocksĂ„.
 • HĂ€mnare (Avenger) HĂ„ller i ilskan frĂ„n övergreppen och kan försöka hĂ€mnas eller söka vedergĂ€llning frĂ„n "Förövaren". De uttrycker ilska frĂ„n hela systemet och kan vara mycket fientliga och negativa. Ett mĂ„l med behandlingen av "Avenger" Ă€r att hitta sĂ€tt att uttrycka den ilskan pĂ„ ett konstruktivt och socialt accepterat sĂ€tt.
 • SjĂ€lv-förstöraren (Self-destroyer) Är ett fragmenterat alter med sĂ€rskilt syfte som man nĂ€stan enbart hittar hos personer som varit del i en kult och har som uppgift att förstöra kroppen om personen skulle avslöja hemligheter om kulten.
 • Inre SjĂ€lvhjĂ€lpare (Inner Self Helper) Om man har en ISH i sitt system Ă€r de till stor hjĂ€lp i terapin. Alla med DID har inte en ISH. Kan Ă€ven kallas observatör, rĂ„dgivare. En rationell del av systemet med antingen kontrollerade eller obefintliga kĂ€nslor. ISH har förmĂ„gan att se hela det inre systemet och rapportera vad de andra gör och hur de reagerar. De kan hjĂ€lpa terapeuten med lĂ€mpliga insatser till alla alter.
 • Motsatt kön (Opposite Sex or sexual preference) Dessa alter skapades för att uttrycka kĂ€nslor eller beteenden som Ă€r oacceptabla för "VĂ€rden". Dessa kan ocksĂ„ skapas för att spela en viss roll efterfrĂ„gad av förövaren under övergrepp. Dessa alter kan innebĂ€ra svĂ„righeter för "VĂ€rden" pĂ„ hur de förhĂ„ller sig till sociala regler i samhĂ€llet.
 • Annan ras/etnicitet (Different Race/Etnicity) Alter av olika ras och etnicitet skapas oftast för dess stereotypa roll eller förestĂ€llda vĂ€rderingar av "VĂ€rden". Dessa alter kan ofta tala andra sprĂ„k Ă€n "VĂ€rden".
 • Äldre personligheter (Older alter personalities) Skapas för att tjĂ€na som vĂ„rdare eller förĂ€ldraroll, vilka fungerar som "Beskyddare". Men ibland kan de identifiera sig med "Förövarna" och fĂ„ en mer fientlig funktion.
 • IckemĂ€nskliga alter (Nonhuman alter) Även om dessa alter kan förefalla otroliga Ă€r de ganska vanliga bland patienter med DID. Ofta Ă€r de djur eller demoniska / mytologiska alter. Ibland kan dock dessa djur vara Barnalter som leker att de Ă€r ett djur.

Alla ovanstÄende alter kan förekomma enskilt och i kombinationer tillsammans.

Även om denna manifestation av alter/personligheter kan förefalla otrolig och "fantasifull", Ă€r det viktigt att komma ihĂ„g de skapades under barndomen, av barn och att patienten verkligen uppfattar dessa som separata och verkliga enheter, med sina enskilda erfarenheter, tankar och sĂ€tt att interagera med vĂ€rlden. Varje alter mĂ„ste erkĂ€nnas och respekteras för den dem Ă€r, för att kunna behandla hela patienten.

"VÀrden" Àr den personlighet/alter som har den verkstÀllande makten i kroppen den största delen av tiden. Denna "VÀrd" kan ha tagit över grundlÀggande funktioner i det dagliga livet som övervÀldigar den juridiska personligheten som dÄ inte deltar alls. "VÀrden" kan ocksÄ uppfattas av det inre systemet som den enda som kan hÄlla systemet under kontroll och intakt.

Den "Presenterande personligheten" Àr oftast den som söker behandling. Detta kan eller behöver inte vara "VÀrden". Det kan Àven vara enskilt olika alter som söker behandling för sina egna specifika problem.

Det vanligaste alter som dyker upp under behandling Àr ett "Barnalter" som ofta Àr skrÀckslagen och minns övergrepp.

Den nÀstvanligaste alter som brukar dyka upp Àr "Förövaren" (The Perpetrator) som vanligtvis formats efter förövarna.

Personligheter/alter kan bli ganska narcissistiska, utveckla en sÄdan investering i sin avskildhet (vara helt separata enheter) sÄ att de kan försöka döda ett annat alter. Eftersom de ser sig som separata och distinkta enheter, misslyckas de med att förstÄ att de alla delar samma kropp. DÀrmed kan de inte förstÄ att dödar de ett annat alter dödar de hela det inre systemet.

FUNKTIONER INOM SYSTEMET

Minnesluckor och tappad tid kan förklaras med att andra alter har kontroll av kroppen. Om det inte finns nÄgot co-consciousness (sammedvetenhet) har vÀrd-personligheten ingen aning om nÀr andra alter tar över. NÀr VÀrdjaget (the Host) kommer tillbaka upplever patienten en tidslucka som inte kan förklaras. Detta orsakar förvirring och desorientering.

Sammedvetenhet (Co-consciousness) finns i varierande grad mellan alter. Vissa kan vara helt omedvetna om andra alters existens. Vissa kan vara medvetna om att det finns andra, men inte ha nÄgon interaktion med dem.

Endast en personlighet interagerar med den yttre miljön vid en given tidpunkt. En personlighet kallas "att vara ute", "vara aktiv" nÀr den har den verkstÀllande makten i kroppen vid en given tidpunkt. De andra kan eller behöver inte uppfatta eller kunna pÄverka vad som hÀnder.

ÖvergĂ„ngen frĂ„n ett alter till ett annat kallas "vĂ€xling" (switching). Det kan ta bara sekunder eller ocksĂ„ vara en mer lĂ„ngdragen övergĂ„ng fast det Ă€r ovanligare. VĂ€xlingar kan ocksĂ„ ske pĂ„ grund av inre konflikter mellan alter, vilket hĂ€nder ganska ofta.

De har olika idéer om hur livet bör levas, relationer, hur mycket man ska lita pÄ nÄgon, ta medicin eller inte m.m.

MiljömÀssiga "triggers" finns och kan ocksÄ provocera fram en "vÀxling". Dofter, ljud, smaker, saker man ser och mycket mer.

Under tider av hög stress eller provokation av nÄgot slag, kan bytena / vÀxlingarna vara sÄ snabba att den enskilde blir utarmad och förvirrad.

Den amnesiska barriÀr Àr en avgörande faktor för öppet kontra dold beteende. Om alter delar nutida minnen kan man se uppenbara skillnader pÄ hur de beskriver sina liv. Men om de har separata versioner av sina samtida liv, kommer betraktaren se ett dissociativt beteende.

Tecken pÄ DID Àr inte alltid sÄ tydliga som man kan tro, och ibland endast synliga för dem som kÀnner personen vÀl."

TEXTEN ÄR CITERAD OCH ÄR EN DEL I DOKUMENTET: "Understanding Multiple Personality" KĂ€lla: http://www.nurseslearning.com/courses/nrp/NRP-1618-30/Section1/index.htm 
Relaterade LĂ€nkar
· Mer om Information och Fakta
· Artiklar av SRCK


Mest lÀsta artikel om Information och Fakta:
DID och (dissociativa psykoser) - schizofrenins positiva symptom


Article Rating
Average Score: 4.8
Röster: 5


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Alternativ

 UtskriftsvĂ€nlig sida UtskriftsvĂ€nlig sida


Sorry, Comments are not available for this article.

  
Hjälpnummer

Nationella hjälplinjen

Jourhavande medmänniska

Kvinnofridslinjen

MIND


Klocka

Nyheter för Dig