Bok på svenska om dissociation
Datum: Sunday 12 February @ 19:01
Ämne: Information och Fakta


Att hantera traumarelaterad dissociation : fÀrdighetstrÀning för patienter och deras terapeuter

Av Suzette Boon, Kathy Steele och Onno van der HartDenna bok Àr en fÀrdighetstrÀningsmanual för personer med traumarelaterade dissociativa störningar (DID och DDNOS). Boken kan - och bör - anvÀndas av patienter och deras behandlare i samband med individuell terapi samt i strukturerad gruppbehandling i sÄvÀl öppenvÄrd som slutenvÄrd.

Den hÀr boken ger redskap för att förstÄ hur dissociation och traumatiska minnen pÄverkar mÀnniskor liksom hur vi kan utveckla fÀrdigheter för att hantera dem. Den fungerar ocksÄ som en guide för psykoterapeuter som arbetar med patienter som lider av dessa störningar och erbjuder en strukturerad fÀrdighetstrÀning till dem som lider av dissociativa störningar som följd av psykisk traumatisering. Författarna presenterar aktuella och viktiga teorier och visar hur de kan tillÀmpas i psykoterapeutisk behandling av trauma och dissociation. De anvÀnder sig av en kombination av korta utbildningsstycken, hemuppgifter och övningar.

Boken börjar med en översikt av begreppet dissociation och dess symptom. Författarna beskriver Àven de fÀrdigheter man behöver lÀra sig för att börja lÀka ut tillstÄnden; t ex reflektion, att förstÄ och reglera kÀnslor, att utmana dysfunktionella tankar, att hantera raseri, rÀdsla, skam och skuld, att hantera triggers, att lÀra sig att hantera sin sjÀlvdestruktivitet och att ta smÄ steg mot att förbÀttra sina relationer till andra. De erbjuder övningar för att utveckla en bÀttre sömn och fÄ en bÀttre vardag i vilken man kan slappna av, reflektera och ladda sina batterier.

En guide för gruppledare i slutet av boken ger en översikt för hur introduktion och avskedstagande kan ske vid de tÀnkta 32 gruppsammankomsterna. Hemuppgiftsövningar för att underlÀtta lÀrande och förÀndring gÄr som en röd trÄd genom hela boken.

Författare: Suzette Boon, Kathy Steele Onno van der Hart
ÖversĂ€ttare: Anna Gerge och Kristina Lander.
Utgiven: 2012-02-15Den här artikeln kommer frćn we DID it ~ mötesplats för DID/PTSD/DDNOS
http://www.wedidit.se

Adressen till denna artikel är:
http://www.wedidit.se/modules.php?name=News&file=article&sid=32